Jaz sem Josef K. – ali – Kako je slovenska birokracija lahko tudi učinkovita?

Tako nekako gre zgodba zadnjih dni:

Januarja 2010 mi je bila na naslov, kjer nikoli nisem imela prijavljenega začasnega, še manj pa stalnega prebivališča, poslana priporočena pošiljka. Ker na dotičnem naslovu ne živim, te pošte nisem ne prejela in ne prebrala. Na pošto, ki je nisem prejela, seveda nisem odgovorila, zato sem postala podjetju, ki ga ne poznam, dolžna malo manj kot dva evrska tisočaka.

S tem se je strinjalo tudi okrajno sodišče v Ljubljani, ki je moji dragi banki naročilo, naj mi z računa postrga, kar se postrgati da. Seveda se banka temu ni uprla in seveda sem ostala brez denarja. Vse se je zgodilo, ne da bi na svoj stalni naslov prejela eno samo obvestilo, izvedela sem šele, ko hotela dvigniti denar, da bi plačala najemnino.

Potem sem šla; Najprej na banko, da sem ugotovila, da sem v postopku izvršbe. Na listek papirja so mi napisali številko sklepa, s katero sem odromala na okrajno sodišče, kjer so mi pod nos pomolili sodni spis. Najprej sem opazila, da je sodišče vse skupaj požegnalo zgolj na podlagi mojega imena in priimka ter rojstnega datuma. To so vsi osebni podatki, navedeni v celem spisu. Teta na ‘šalterju’ se je takoj strinjala, da je narobe, da v celi zgodbi nisem na naslov stalnega prebivališča prejela niti enega obvestila, ampak ‘oni tega niso dolžni preverjati’. Pika. Tu se zgodba zanje konča.

Zame se seveda ne. Potrebujem dve stvari – odvetnika, ki mi ga ne bo potrebno plačati v naprej in sredstva, da prerinem skozi mesec, plačam najemnino, skratka – preživim. Z odvetniki bo, ob pomoči prijateljev in znancev, še nekako šlo, s kratkoročnim reševanjem finančne zagate pač ne. Banka mi ne bo odobrila ne limita in ne kredita, dokler ne dobi sklepa sodišča, da so moje obveznosti poravnane, da je postopek torej zaključen.

Postopek, ki je bil od začetka napačen – od naslova pa do dolžnika. Postopek za dolg, ki ni moj. Kako naj torej pridobim sklep sodišča, da je postopek končan, če mu v osnovi – oporekam? Ne samo postopku, tudi njegovi vsebini. Pojma nimam, tete na banki in na sodišču pa še manj. To ni njihova stvar (in ja, to je stavek, slišan na obeh naslovih). Znajdi se, če se moreš, v tej kafkovski zmedi.

V tiste pol ure, ko sem čakala, da mi gospa referentka na sodišču pove, komu in kaj sploh dolgujem, sem izprašala svojo vest; Po glavi mi je šlo vse, od morebitnih prometnih prekrškov do neplačanih računov, davkov, česarkoli. Nič, nada, niente. Nimam niti ene kazenske točke, nimam neplačanih računov, tej jebeni državi ne dolgujem ničesar. Bolj vzornega državljana si težko predstavljam.

A kaj mi to pomaga? Trenutno sem tako v očeh sodišča kot banke dolžnik, in čisto vseeno je, zakaj in kako sem do tega prišla. S svojimi sredstvi ne morem razpolagati, ne morem si povečati limita, ne morem najeti kredita, nič ne morem, dokler ne splezam iz birokratske črne luknje, v katero sem padla. Banko prav malo briga, da imam otroka, ki ga moram preživeti, sodišče še manj, da moram plačati položnice, najemnino in zraven še – jesti. Na razpolago imam uradno pot, naj jo izkoristim. To je nasvet tedna.

Fak of pa taki nasveti, taka birokracija, taka država. Dala bom vse od sebe, da iztožim svoj denar, skupaj z vsemi obrestmi, ki jim bom, če se bo le dalo, dodala še stroške za vse preživete čustvene pretrese. To bo, srčno upam, po tem, ko se obrne slavni slovenski sodni mlin, naneslo dovolj, da si plačam letalsko karto za tople kraje in da dokončno pobegnem iz te doline Šentflorjanske.

30 odzivov na “Jaz sem Josef K. – ali – Kako je slovenska birokracija lahko tudi učinkovita?

 1. bogimablog

  Pa kaj si nor – je to pravna država gospe KK in ministra Zalarja? Zadnjič sem ga preko twitter-ja vprašal, zakaj vsaj 20% energije, ki jo vlaga v razrešitev BB ne vloži v to, da bi sodišča delavcem prej reševala njihove pravne zadeve. Seveda ni niti čivknil.

  Sedaj pa naletim na ta blog (preko re-twitta). Prav jezen sem, ko gledam na kakšne način sodniki razsojajo o naših usodah.

  P.S. Re-twittaj Zalarju svoj primer -če ne ga bom jaz. Vsekakor te podpiram, da tožiš in iztožiš vse kakor si dejala – piši si vse ure, ki jih porabiš – oceni jih – vse poti – vse stroške – vse ,vse, vse. Vso srečo ti želim. Piši pa tudi novinarki Tarče ali se obrni na oddajo Preverjeno. Še zdaleč nisi osamljen primer mačehovske države.

 2. mirkoj

  Lahko se pa obrneš na podjetje ki ti je izvršbo zakuhalo in tam prosiš da jo umaknejo (če je prišlo do pomote).

  Iz teksta ni razvidno ali ta dolg dejansko obstaja, oziroma iz kakšnega razloga ti je nekdo sprožil izvržbo…

  l.p.

 3. zloba Avtor prispevka

  @Robi; Bom, itak:)

  @Bogimablog; Vem, da nisem osamljen primer in ja, poznam tudi možnost rumenih medijev. Zaenkrat še – razmišljam o možnostih.

  @mirkoj: Dolg očitno obstaja, a definitivno – ni moj. Tudi na podjetje se bom obrnila, jasno, a brez odvetnika ne naredim koraka več. 30 dni imam, baje:)

 4. Nevenka

  Pa kako je do tega sploh lahko prišlo?
  Zaradi pomote?
  Zaradi kraje identitete?
  Kako so te sploh našli v na drugem naslovu in nič preverili, če si to res ti? Saj je polno Janezov Novakov itd…mislim ljudi z istim imenom in priimkom.
  Nič mi ni jasno.
  Da bi se meni zgodilo kaj takega, bi me kap zadela.
  So me pa nekoč preganjali za prometni prekršek, ki ga nisem naredila, pa sem plačala položnico, da bo mir. Nakar so mi poslali za isti prekršek še en sklep (drug sodnik) in še eno položnico.
  Potem mi je pa film počil.

 5. zloba Avtor prispevka

  @Nevenka, ne, ne gre za krajo identitete; Dolg je (sklepam, iz spisa ni razvidno) na stanovanju, kjer sem jaz dejansko pred leti živela. Seveda brez pogodbe in brez prijave prebivališča, z vsemi plačanimi računi. A ker se ne ve (to je iz spisa razvidno), kdo je sploh lastnik stanovanja, ker so od nekje našli moje ime in priimek, ker nisem odgovorila (na pošto, ki je nisem prejela, v kateri so me pozivali, naj jim povem, kdo je lastnik), so dolg avtomatsko pripisali meni.

 6. sparkica

  Dobrodošli v Butale, you can check-in any time you like, but you can never leave… al kako že gre tista pesem…

  Da te raznese od besa. Mene bi. Birokracijo je treba popokat na raketo in poslat onkraj vesolja. Pa to ne moreš verjet… “Nismo dolžni preverjat.” Kakšna ignoranca. O fuj in fej.

  Upam, da se bo zate vse izteklo, kot si želiš. In naj dajo še eno malho denarja zraven, da bosta lahko z g. Otrokom šla vsaj na sladoled v tistih toplih krajih.

  Btw. a začnem urejat vizo še zate? :) Lokacije še sicer ne vem, bo treba najprej raziskati vse birokracijske mline po svetu.

  Drži se in … ne pusti se tej bandi ignorantski.

 7. Pitanje

  In kdo je dejansko lastnik stanovanja? Kako se “ne ve”? … Ko sem imel podoben primer, sem konatktiral lastnika in iz njegovega žepa pač stresel denar, ki ga je sedaj on dolgoval meni.

 8. Zi

  Halo tole je pa res šalabajzerizem , največje sorte. Ubistvu ti lahko rečeš da ti je nekdo dolžen, kao zatežiš in oni hokum pokum dobijao denar.

  Če to ni svinarija ne vem kaj je. Feckk. Č je res tako kot praviš stoži vse šalabjazerje. Predlagam pa da jih tudi objaviš na Šalabajzer.si. Da se o vsem tem še bolj razve.

  Power to the people… :)

 9. zloba Avtor prispevka

  @Pitanje: Jaz sem plačevala račune na ime osebe, ki je umrla cca 5 let pred mojo vselitvijo in na ime podnajemnika, ki je tam živel pred mano. Iz sodnega spisa je razvidno, da ‘se podatki iz centralnega registra prebivalstva’ ne ujemajo in jaz naj jim razjasnim misterij. Bi, če bi me kdo vprašal na način, da bi sploh vedela, da sem vprašana.

  @Zi: Baje je takih primerov precej, sploh, od kar se šteje, da je pošta vročena, če je ne dvigneš 14 dni. Sodišča preverjajo samo ‘tožnika’, ne pa tudi ‘toženega’.

  @Sparkica; Vizo prosim, preferiram tople kraje:)

 10. Pris

  Mene čudi, da iz spisa ni razvidno, na kaj se nanaša dolg. Domnevam, da je šlo za izvršbo na podlagi verodostojne listine, kar pomeni, da bi se v spisu morali nahajat računi, iz katerih bi bila razvidna vsaj vrsta storitve, datum storitve, višina dolga, ime/naziv upnika in ime dolžnika.

  Izvršilnih postopkov podrobno ne poznam, po moje pa ti preostane le institut vrnitve v prejšnje stanje, pri čemer moraš paziti na prekluzivne roke. Nisem ravno prepričan glede teh 30 dni, za vrnitev v prejšnje stanje je rok 15 dni od dneva, ko si izvedela za “zamudo” in največ 6 mesecev od dejanske zamude. Verjetno pa kakšen strokovnjak pozna tudi druge trike.

 11. zloba Avtor prispevka

  @Pris: Celoten spis sem si seveda skopirala in trikrat prebrala, pa razen končnega zneska, ki ga ‘dolgujem’ privat firmi, ki ima med svojimi dejavnostmi tudi izterjave, ni ničesar. Drugače pa ja, gre za izvršbo na podlagi verodostojne listine.

  Za rok – hvala, bom (kljub temu, da je šlo za pravniški nasvet), preverila še dvakrat. Najboljše, da samo sebe na koncu zakoljem – z zamujenimi roki:)

 12. Mr. Mojo

  Kolikor vem, za večino obveznosti tipa komunalni stroški, telefon, etc. dolgovi zastarajo v 1 letu (šteje so do konca naslednjega koledarskega leta, torej, če je račun iz leta 2008, zastara 31. 12. 2009). Tudi verodostojna listina, na podlagi katere so dobili nalog za izvršbo, je natančno opredeljena, in če ni točno to, kar navaja zakon, lahko ugovarjaš (pri meni je bil nalog za izvršbo izdan na podlagi opomina, ta pa ni verodostojna listina). Še ene par takih trikcev je v tej zmešnjavi. Vsekakor pa tej firmi zaračuinaj vsak peni, ki ga boš zapravila zaradi njih.

 13. Sandra

  Kuga?!

  Ampak sem se spomnila, ko sem brala zgornje komentarje, da so mojo mamo enkrat klicali na sodišče zaradi neke precej hude obtožbe. Moji mami se pa še sanjalo ni, za kaj gre. Gor je blo njeno ime in priimek pa naslov, samo datum rojstva se ni ujemal. Tako je posumila, da gre za pomoto.

  Držim pesti, da se bo vse dobro izteklo. Drži se.

 14. Pris

  @Mojo:
  Problem je v tem, da je tukaj zadeva že pravnomočna in očitno tudi izvršena, tako da ni mogoče vložiti ugovorov, pritožb in podobnih pravnih sredstev. Ostane le vrnitev v prejšnje stanje (če niso zamujeni prekluzivni roki) ali kakšno izredno pravno sredstvo (mislim, da je dopustna le zahteva za varstvo zakonitosti, ki pa jo na pobudo stranke po lastni presoji vloži tožilstvo).

 15. Marija

  Samo z Josefom K. se nikar enačit! Škoduje, preverjeno! ;-)

  V predgovoru k Štoparskem vodniku je Douglas Adams napisal (povzemajoč neko ne ravno tragično, a vsaj nenavadno izkušnjo): … there is every chance that my mind would have cracked completely and I would have spent the rest of my life writing the sort of books for which Kafka became famous and dribbling.

  Tudi jaz držim pesti, da se vse najbolje izteče. :-)

 16. Jasmina

  Jaoo.. Zloba, držim pesti, da te pravni mlini ne pogoltnejo. Če se le da, nabij stroške čustvenih bolečin (ali pa jih potem še dodatno odškodninsko toži)tako, da ti plačajo naslednjih šest najemnin. Takih napak si država ne bi smela privoščit!

 17. Pingback: Urbana mačka » Zakaj želimo vsi od tu!!!

 18. TT

  1. korak: najdi si odvetnika, ki bo uredil vse potrebno za protiizvršbo, da se neupravičeno zasežena sredstva povrnejo.
  2. korak: obvesti rumene medije, ki z veseljem pograbijo takšne zgodbe in podjetje, ki je podalo napačne podatke za terjatev, v javnosti pribijejo in pribijajo na križ.
  3. korak: čakaj, da se postopki prevrtijo… kaj več ne bo šlo.

  V splošnem pa se zahvalite predhodni vladni garnituri, ki je zmanjšala pravno varnost s tem, da je spremenila zakon o vročanju sodne pošte. Ta sedaj sploh ne rabi biti vročena, da se šteje kot vročena. S tem so sicer zmanjšali število sodnih zaostankov zaradi dolžnikov, ki so zavlačevali postopke, cena, ki jo za to plačujemo, pa je nižja pravna varnost v sodnih postopkih.

 19. Nataša

  Jaz lahko prispevam ene dve sobi na morju, hrane je tud nekaj v hladilniku (vsaj ob zadnjem čekiranju je bila), čikov je tud še nekaj, sam za parkirat ni, a koga to briga :)

 20. Katarina

  Sploh ne vem zakaj, ampak vsakič znova sem presenečena… Zdej bi me že lahko izučilo, da me v tej ‘splohnenajdembesed’ državi, ne sme nič presenetiti.
  Upam, da se bo vse dobro končalo – zate seveda :)

 21. MamooY

  Heh, draga moja teta čarovnica, Welcome to the Club!

  Po moje si boš sedaj še lažje predstavljala, kakšne pizdarije preživljamo mi … x(

 22. Feniks

  Eh, pred mano so napisali kar bi morda tudi sam zato naj dodam le svojo izkušnjo z “aparatom”. Dvakrat klican na davkarijo češ, da dolgujem iz espeja. Nikoli nič najdeno. Po šestih letih in pol pa so mi vrnili tisto kar so sami dolgovali, seveda brez zamudnih obresti. Na vprašanje zakaj so rabili šest in pol let sem dobil odgovor, da pisno obveščajo vsake pol leta. Pa ravno pri meni se je morala zgoditi takšna smola, da se je izgubilo 12 pisem zaporedoma. Če človek ne doživi takšnih stvari osebno začne dvomiti v kredibilnost tistega, ki to pripoveduje. Je nekaj takšnega kot, če bi razlagal, da si srečal majhne zelene. Bljah.
  In, oh, če hočem zamudne obresti naj grem v tožbo. Tožim naj davkarijo? Pa, da mi potem težijo non-stop? Zelo duhovit predlog.

 23. Marko

  Zloba. če še rabiš pomoč, upam, da še imaš moj telefon, šele danes sem pebral po dolgem času tvoj blog. Lahko pa mi pišeš na mail. Faks mam narejen, pravosodnega tudi, tko da….

 24. Firbec

  Emmm – kako se je to končalo – si res ostala brez 2 jurjev? Lahko posreduješ na blogu informacijo o tem, kdo ti je to ukradel in s kakšno pretvezo? Predvsem pa – zakaj se to ni dalo po odvetniški poti sanirati?

  tenkjuverimač, pa napiši še kaj kdaj :)

 25. Sašo

  Vidim, da imaš identičen problem kot jaz. Dobrodošla. Samo v “tolažbo” ti povem, da se jaz s sodnimi mlini bojujem že 5. leto. Vem, da letos še ne bo zaključka. Ampak se zadeva premika v pravo smer. :) Upam, da ti uspe prej, kot meni. Samo ne obupat. ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>