Krajo se da kaznovati, neumnosti žal ne.

Vsakič, ko se spravim k pisanju blog zapisa, se ukvarjam s tem, kako bom kako besedo ali stavek obrnila, kako bom zapletla uvod, da bosta vrh in razplet bolj zanimiva, kako bom eno besedo zamenjala z drugo, ki ima še kak dodaten pomen. Vedno znova premislim, kaj in zakaj hočem objaviti in čeprav včasih mislim hitreje kot tipkam, torej mi pisanje bloga ne predstavlja kake hude obremenitve, se za vsak zapis vsaj malo potrudim.

Čeprav se ne slepim, da so moji teksti kak hud umetniški presežek, so v prvi vrsti – moji. Za njimi stojim, vanje verjamem, za nastanek marsikaterega sem se prekleto potrudila, zapisano čutila in doživela. Brez pretiravanja torej trdim – blog je velik del mene, mojih čustev, mojih doživetij, blog je – jaz.

In prav zato sem včeraj kar malo debelo pogledala, ko sem na Drugem svetu opazila precej znan naslov: ‘Vzgoja je pranje možganov.’ Novica je izpostavljala blog nekega Tomaža, ki očitno o vzgoji razmišlja tako zelo podobno kot jaz, da zapiše celo popolnoma identičen naslov, kot sem ga sama uporabila že pred dobrim letom in pol. Seveda me je zanimalo, kaj ima gospod Tomaž povedati in seveda sem našla to, kar sem slutila, da bom.

Svoje stavke, sicer deloma iztrgane iz konteksta, ‘obogatene’ z dvema linkoma in nekaj besedami, ki jih nisem napisala jaz. Vse ostalo je bilo prekopirano iz mojega zapisa tako natančno, da se gospodiču ni ljubilo niti ‘slavnih’ tropičij spremeniti v kako drugo ločilo ali presledek. Vir ‘inspiracije’ (beri: od kje so bile besede ukradene) seveda ni bil nikjer niti omenjen. Kot da je slavni Tomaž vse napisal sam.

Brez prehudega razburjanja sem gospodiču pustila komentar, v katerem sem se prijazno zahvalila za ‘povzemanje’ in prilepila povezavo do svojega originalnega teksta, nekaj podobnega pa sem pripisala tudi k novici na Drugem svetu.

Že tri minute po komentarju na Drugem svetu me je v elektronskem nabiralniku pričakalo opravičilo uredništva, ki ga nisem niti najmanj pričakovala. Kristalno jasno mi namreč je, da fantje ne morejo slediti vsem blog zapisom, sploh pa ne ob vsakem ugibati, ali je mogoče kdo komu kaj ukradel. Že to, da jim uspeva dnevno prebirati celotno slovensko blogosfero, iskati kakršnekoli presežke in jih izpostavljati, zraven pa še prispevati z lastnimi (zelo kvalitetnimi zapisi), nagradnimi igrami, natečaji in vsem ostalim, je več kot preveč.

Med tem ko so fantje z Drugega sveta spet opravili svojo ‘nalogo’ nad vsemi pričakovanji, se kradljivi Tomaž na moj komentar ni odzval. Čez kako uro je naslov blog zapisa skrajšal iz ‘Vzgoja je pranje možganov’ na ‘Pranje možganov’, pobrisal moj komentar in to je bilo to. Tekst še vedno ostaja, brez povezave na izvirnik, z vsemi mojimi besedami in tropičji. Slab priokus v mojih ustih pa tudi.

Ne bom niti poskušala razumeti, od kje ljudem ideja, da mirno vzamejo nekaj, kar ni njihovo, se pod to podpišejo in prodajajo naprej. Očitno je prazne glave in prazne strani treba z nečim napolniti in če sam nič nimaš, vzameš drugemu. Okej, razumem. Zajebano je biti trot. A da si tak trot, da niti dobronamernega komentarja ne poskušaš dojeti, ampak ga raje zbrišeš in malce popraviš naslov, to pa presega še meje mojega potrpljenja in dobre volje.

Umika objave še ne bom zahtevala, ker jo lahko izkoriščam za zgražanje in bolj oprijemljivo dokazovanje neke neumnosti in omejenosti, prav tako pa še moram premisliti, kaj naj s trotom Tomažem sploh počnem. Nekako ga imam na sumu, da mu niti dolgotrajno razlaganje, argumentiranje in vzgajanje ne bi koristilo. Vzgoja je namreč res pranje možganov, a če nimaš kaj prati, tudi od vzgoje preveč ne pričakuj.

25 odzivov na “Krajo se da kaznovati, neumnosti žal ne.

 1. Tomo

  Hojla!

  Prijateljica mi je namignila na tole krajo. Sicer ne bi komentiral – saj je očitna, zbodlo me je pa da si ‘lastnica’ slavnih tropičij :)

  Jaz jih uporabljam že vsaj 15 let. In tako kot so tvoja tropičja znana tvojim rednim bralcem so v drugem okolju znana moja.

 2. Rado

  Živijo Zloba.

  Slabo te berem, odkar si odšla od Siola. Si res morala? :-(

  Rad bi povedal le, da smo si ljudje različni. Jaz npr. se ne bi jezil, če bi mi kdo ukradel kakšen tekst. Naj ga ima!
  LP

 3. zloba Avtor prispevka

  @Ales: Ne verjamem, da se na Večeru kdo posebej s tem ukvarja, za umik objave pa jih tudi nisem še prosila, ker sem želela, da ostane za ‘primerjavo':)

  @Sir: Lahko bi mi vsaj tekst popravil, ane?:-D

  @Dajana: Kaj pa naj iztožim? Javno opravičilo? Heh … škoda cajta:)

  @Tamara: ja, jaz njemu obisk, vi njemu komentarje:) Nič se ne sekira, očitno, briše pa tudi ne – še:)

  @Tomo: Potemtakem sem tudi lastnica vprašajev in velikih začetnic? Heh, ne, v določenem obdobju sem pač pisala s tropičji, ki so imela nek smisel predvsem zame, sem pa po njih postala ‘prepoznavna’ znotraj blogosfere (no, upam, da po čem drugem tudi). Bi preverila, kako tropičja determinirajo tvoj svet, pa nisi pustil nobenega uporabnega linka:)

  @Rado: Ja, ljubše mi je tukaj, pod mojo lastno streho in ja, ljudje smo si različni:) Lp tudi tebi!:)

 4. zloba Avtor prispevka

  @Buskablink: Tolk hudo pa spet ni:-D Aja, pa dobrodošla v blogosferi:))

  @Rok: Heh, jaz tudi v tvojih komentarjih ne:)

 5. name`

  jest sm tvoie zapise ze prei vidu nekje…
  edino ce ti ne pises na vecih koncih pod drugim psevdonimom…

 6. 1danica

  Ja Zloba, a nisi videla pripisa na koncu: “Delno povzeto!” – a ni potem vse v redu?

  Ne vem, zakaj bi kdo pisal bog, če nima kaj povedati. Kajti, če bi imel, ne bi bilo treba krsti idej drugod.

  LP!

 7. zloba Avtor prispevka

  @name: Itak, pišem pod desetimi različnimi nicki:)

  @1danica; Pripis je očitno pravkar dodan, tako kot so tudi vsi komentarji spet zbrisani:)

 8. marjanov čudni vibrafon

  na zapadu ništa novo. že john lennon je rekel, če kradeš, kradi najboljšim :)

 9. zloba Avtor prispevka

  Heh, 1danica, hvala za kompliment … ampak pretiravat nikarte:) Tekstov se kr tko ne krade. Pika:(

 10. 1danica

  Meni tega sploh ni treba razlagati. Vem. Moj blog prespi kar precej časa, če nimam kaj napisati. In ko imam, je moje. So drugi, ki pišejo bolje, ampak tisto ni moje. Ne vem, kaj ljudem ni jasno. Verjetno mladež z Obala.net ne brska naokoli in ni nevarnosti, da bi sami prišli do tvojega bloga, oz. verjetno nadebudna “avtorica” računa prav na to.

 11. zloba Avtor prispevka

  Tale ženska ima v profilu napisano, da ima 42 let?? Očitno pamet ni povezana s starostjo, tako da sem tokrat zahtevo po umiku tekstov naslovila kar na obala.net. Upam, da bo zaleglo.

 12. zloba Avtor prispevka

  Aaaaaa … Ponpet, tebi čist nič ne uide, mater:) Ampak sej veva oba, da nisem tega mislila, ane? :-P

 13. UrosG

  Malo offtopic, ampak a veš, da sem bil prav vesel, ko si ukinila tropičja. Nekako nisem uspel biti dovolj zbran, da bi objave prebral do konca. Tako, da kar ostani brez njih ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>