Erekcija, torej otrdel in nabrekel spolni ud pri spolnem vzburjenju, je predpogoj za kakovostno življenje. Kadar pride z njo do težav, so moški pogosto prizadeti, če se te ponavljajo, pa kljub temu ne smejo molčati in težave skrivati. Pomembno je, da se odpravijo k zdravniku, kajti slaba erekcija se lahko z zdravilom odpravi in spolno življenje je ponovno takšno kot nekoč, ali pa še boljše.

Je res, da je slaba erekcija nekaj, za čemer trpijo le moški v “šarmantnih” letih? Pravzaprav ne – tudi pri tistih, ki so srednjih let ali jih morda še niso dopolnili niti štirideset, lahko preseneti.

Kako se obravnava slaba erekcija?

Marsikateri moški je mnenja, da ga nezadovoljiva erekcija ne more doleteti, ker je še mlad, poleg tega pa živi zdravo – se veliko giba in zdravo prehranjuje. Res je, da je slaba erekcija v takšnem primeru redkejša, kajti povzročajo jo pravzaprav težave s srčno-žilnim sistemom. Gibanje in zdrava prehrana na srce in ožilje precej vplivata, torej si lahko z njima pošteno zmanjšamo tveganje, da bi se pojavila nezadovoljiva erekcija. Ni pa to edini razlog. Pomemben dejavnik sta še stres in druga psihološka stanja, prav tako pa tudi genetika.

Motnja, ki se kaže kot slaba erekcija, s staranjem dejansko narašča in je bolj pogosta, ni pa nujno, da moškega doleti. Z njo se ni potrebno kar sprijazniti in je imeti za “normalno” – nenazadnje sicer ne bi govorili o tem, da gre za motnjo.

Kadar je erekcija slaba pri mlajših moških, je še toliko bolj nujna primerna diagnostika. Zakaj? Ker se lahko izkaže, da je erektilna disfunkcija pravzaprav simptom drugih resnih bolezni. Kadar se prične impotenco pravočasno obravnavati, se lahko s tem prepreči na primer srčni infarkt ali možganska kap, prav tako pa se odkrije in prične hitro zdraviti sladkorna bolezen.