Vesolje je uganka. Njegov nastanek, njegova velikost, ali smo tukaj sami in če ne, kakšna živa bitja še obstajajo. Kdaj in kako se bo vesolje končalo, kako je vse povezano. Obstaja veliko teorij, resničnih in manj resničnih, o paralelnih vesoljih, o tem, da je vesolje veliko kot celica in da obstaja na miljarde celic, o enajstih dimenzijah in tako naprej. Ker me vesolje izjemno fascinira, vam bom sedaj opisala nekaj najbolj zanimivih dejstev o njem.

1. V VESOLJU JE ČISTA TIŠINA

V vesolju ne obstaja atmosfera, kot na zemlji. Če poenostavimo, v vesolju ni zraka. So samo plini, ki pa na zvok nimajo nobenega vpliva. To pomeni, da zvok nima možnosti skozi ničesar potovati in biti slišan. Astronavti med seboj uporabljajo radie, ker lahko radijske valove pošljiajo in jih sprejemajo. Kar blagodejno za nekatere moške, ki si včasih zaželijo le in samo – nekaj tišine.

2. POLEG ZEMLJE OBSTAJA ŠE NA STOTINE TISOČEV PLANETOV

V našem osončju imamo osem planetov. Izven našega osončja je še na stotine tisočev planetov, ki krožijo okoli soncu podobnih planetov. Do dandanes imamo potrjenih vsaj 1800 zemlji podobnih planetov, 3000 jih čaka na potrditev. Koliko je šele tistih, ki jih naši radarji ne morejo zaznati. Večina od teh planetov je plinastih velikanov, ki sicer niso primerni za življenje.

3. OBSTAJA PLANET, KI JE ZGRAJEN IZ DIAMANTOV

Planet, zgrajen iz čistega diamanta

Diamantni planet

Milorečeno impresivno. Si lahko predstavljate? Kamnit planet, sestavljen ne iz katerihkoli kamnov, ampak iz diamantov. Raziskava univerzitete Yale je planet 55 CANCRI E, ki je dvakratne velikosti Zemlje in ima 8x večjo maso, označila za planet sestavljen iz grafita in diamantov. Oddaljen je "samo" 40 svetlobih let, viden pa je s prostim očesom v ozvezdju Raka.

4. V nasledjih 3.75 miljarde letih se bosta ozvezdji Milky Way in Andromeda združili.

Andromeda je najbližja galaksija našemu Milky Wayu, s hitrostjo 110 kilometrov na sekundo drvi proti nam in čez 3.75 miljarde let se bosta združili v eliptično galaksijo. Andromeda je sicer od zemlje oddaljena 2.5 milijinov svetlobnih let. Torej, če bi potovali s hitrostjo svetlobe (približno 300 tisoč metrov na sekundo) bi potrebovali kar 2.5 miljonov let, da bi jo dosegli. Tukaj se nam poraja ideja o Einsteinovi teoriji relativnosti.

5. V SONCE BI LAHKO SPRAVILI 1.000.000 ZEMELJ

Sonce ima premer 1.39 milijonov kilometrov (kar je 110-krat večje od premera Zemlje) in predstavlja kar 99.8% mase našega solarnega sistema. Sonce je 330 tisočkrat težji od Zemlje.

6. NAJVEČJI ZNAN ASTEROID IMA PREMER 965 KILOMETROV

Leta 1801 je italijanski astronom Giuseppe Piazzi odkril največji asteroid Ceres, med orbitama Marsa in Jupitra. Njegova masa je kar 33% celotne mase asteroidnega pasu.
Sestavljen je iz kamnov in ledu, vseboval pa naj bi tudi tekočo vodo.

7. VESOLJE SE ŠIRI

Vesolje se je od Big Banga naprej vztrajno in hitro širilo. Znansteveniki so mnenja da je bilo nekaj minut po Big Bangu široko (v eno smer) 13.8 miljard svetlobnih let. Dandanes je točka oddaljena 46 milijard svetlobnih let, kar pomeni, da je premer vidnega vesolja okoli 92 milijard svetlobnih let.
Znanstveniki si vse do dandanes niso enotni glede oblike vesolja, medtem ko so nekateri mnenja, da naj bi bilo ukrivljeno in neskončno, so drugi mnenja da naj bi bilo povsem ploščato in neskončno.

8. LUNA JE BILA NEKOČ DEL ZEMLJE

Ko je bila zemlja še mlad planet, je bila zadeta s strani ogromnega asteroida. Takrat se je del zemlje odlomil in nastala je luna. Od takrat luna kroži okoli Zemlje, saj je v njenem gravitacijskem polju.

9. MERKUR NI NAJBOLJ VROČ PLANET V NAŠEM SONČNEM SISTEMU

Merkur je najbližji planer zemlji, in čeprav je znano, da je to najbolj vroč planet, to ne drži. Merkur namreč nima atmosfere, kar pomeni, da je tam vroče samo kadar ga sonce direktno obsije. Takrat temperature narasejo do 425 stopinj celzija, ponoči pa se spustijo do minus 180 stopinj celzija. Najbolj vroč planet je Venera, žgoča lepotica. Na Veneri je temperatura konstantna, saj gosti oblaki obdržijo vročino. Tam je temperatura 500 stopinj Celzija.

10. OBSTAJALO NAJ BI KAR 10, OZIROMA 11 DIMENZIJ

Obstajalo naj bi kar 11, po nekaterih teorijah pa kar 26 dimenzij. Večina ljudi razume osnovne tri dimenzije in tukaj se naša predstava kar nekako konča, čeprav je četrta dimenzija čas. Ljudje nismo "narejeni" tako, da bi lahko videli in razumeli več kot te štiri dimenzije. Je pa dejstvo, da če bi jih poznali in znali videti več, bi lahko razumeli, kako je vesolje zgrajeno.

11. NAJVEČJA ZNANA ZVEZDA JE 1700-KRATNIK SONCA

UY Scuti je največja znana zvezda v konstelaciji Scutum. Njen radij je 1.88 x 109 kilometrov, kar je 1700kratnik velikosti Sonca, njen volumen pa je kar za 5 milijard večji kot pa volumen Sonca. Odkrita je bila leta 1860, vendar pa smo šele leta 2012 izvedeli za njeno pravo velikost.

12. NAJNIŽJA TEMPERATURA JE MINUS 273,15 STOPINJ CELZIJA

Najnižja temperature je t.i. Absolute Zero. Znanstveniki so odkrili temperaturo -272 stopinj Celzija kar 5000 svetlobnih let od Zemlje, na ugašajoči zvezdi, ki ustvarja tako zelo hladne pline. Ta temperature je največji približek najnižji temperaturi, ki je zaenkrat lahko ustvarjena samo v umetnem okolju.