Pravi prijatelji so redki, študija pa ugotavlja, da povzročajo močne družbene vezi zmanjšanje tveganja za bolezni in celo smrt, zlasti za ženske. Ne glede na vaš spol, če ste se pravkar sprli s prijateljem, bi bilo vredno zadeve poskušati umiriti, tudi če je bil prepir krivda vašega prijatelja. Preden pa se poskušate pogovoriti, poglejte prepir, svojo reakcijo in reakcijo svojega prijatelja in kaj je šlo narobe. Pojasnitev vprašanj vam lahko pomaga pri odločanju, ali in kako pristopiti k reševanju problema.

  1. Naredite prvi korak

Približajte se svojemu prijatelju na kakršenkoli način, ki je za vas naraven. Nekateri ljudje najbolje funkcionirajo, kadar se z osebo pogovorijo osebno, drugi imajo raje telefonske klice, drugi pa so bolj zadovoljni s pošiljanjem sporočil ali elektronske pošte. Naj bo vaše začetno sporočilo kratko, mirno in prijazno. Bodite pripravljeni sprejeti dejstvo, da vaš prijatelj morda še ni pripravljen na pogovor.

  1. Opravičite se za svoja dejanja

Tudi če je bil prepir v celoti kriv tvoj prijatelj, nihče ni popoln. V dejanjih »Popravljanju zlomljenega prijateljstva«, se poudarja, da je pomembno podati osebno sporočilo. Morda ste dvignili svoj glas ali rekli nekaj žaljivega. Razmislite, kaj ste rekli med prepirom in poiščite nekaj posebnega, za kar se lahko pošteno opravičite. Ne prevzemajte odgovornosti za stvari, ki niso bile vaša krivda, in ne pritiskajye prijatelja, da se opraviči. Preprosto navedite, kaj čutite, da ste storili narobe, in prosite za odpuščanje. Če boste agresivni, bo to le povzročilo, da se bo vaš prijatelj počutil napadenega in se bo zopet obranil.

  1. Poudarite pomen prijateljstva.

Poskrbite, da vaš prijatelj ve, kako pomemben je za vas. Včasih, ko so ljudje ranjeni ali jezni, se težko spominjajo dobrih časov. Majhen, iskren opomnik lahko včasih prebije skozi zaščitno steno osebe. Glede na vašo starost in vrsto prijateljstva, ki ga imate, boste morda razmislili o srčkanem darilu, kot je beležka vajinega prežitevega časa skupaj. Ne glede na to, ali podarite darilo, povejte svojemu prijatelju, kako vam je všeč da ste prijatelji. Izogibajte se velikim, bleščečim darilom, ki bi si jih lahko kdo razlagal kot poskus nakupa prijateljstva.

  1. Dajte mu čas

Končno, vaš prijatelj ima izbiro, ali ostane prijatelj z vami ali ne. Namesto da bi se odločili, dovolite svojemu prijatelju, da ima nekaj časa, da premaga svoje občutke in pride k sebi. Sledenje je občasno smiselno, toda uprite se pozivom ali neprekinjenemu klicanju ali pisanju. Zaupajte sebi, svojemu prijatelju in vezi, ki si jo delite. Medtem poskusite ustvariti nove prijatelje ali preživite več časa z osebami, ki jih že poznate. Če se vaš prijatelj vrne, boste v svojem srcu našli veliko prostora za vsakogar. Če ne, boste vedeli, da imate druge ljudi v svojem življenju, da lahko ublažite udarec trajno končanega prijateljstva.

  1. Spustite jezo

Če je vaš prijatelj kriv za prepir, ste morda tisti, ki se držite jeze, zamere, žalosti ali drugih negativnih občutkov. Čeprav so morda upravičeni z dejanji vašega prijatelja, lahko ti občutki zastrupijo prijateljstvo. Da bi se resnično pomirili, morate biti pripravljeni, da jih spustite. Obnova zaupanja lahko traja nekaj časa. Dajte svojemu prijateljstvu vsako priložnost za uspeh z zavestno izbiro, da se osredotočite na pozitivne plati prijateljstva.